Czekoladowo – migdałowe ciasto z konfiturą malinową

Jeśli lubicie czekoladę, w połączeniu z owocami sezonowymi ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto bezglutenowe z mąki migdałowej i kakao z konfiturą malinową. Przepis na to ciasto jest niezwykły z innego powodu. Wszystko wsypujesz do miski, mieszasz, a ono i tak wyrasta i jest delikatne w smaku. Na upartego nie trzeba mieszać ciasta mikserem, można wszystko wymieszać dobrze łyżką – próbowałam i działa. 😉

Składniki:

300 g konfitury malinowej
5 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
150 g zmielonych migdałów
170 g cukru trzcinowego
60 g kakao

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
/ silikonową formę wysmarować masłem lub olejem kokosowym.
Wszystkie mokre składniki dać do malaksera, zmiksować do połączenia.
Suche wymieszać w misce – dodać do mokrych i zmiksować.

Tak przygotowane ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45,
do tzw. suchego patyczka. (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Ciasto wystudzić, podawać polane czekoladą, najlepiej ze świeżymi malinami.

Podziel się postem z innymi



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *