Naleśniki crunchy ze śliwką i orzechami
Tak właśnie, wiem co myślicie – kolejne naleśniki na blogu.
Ostatnio przechodzę naleśnikową fazę i właśnie w tym kierunku eksperymentuję.
Były naleśniki wegańskie, czekoladowe, gdzie mąkę zastąpiłam kakao, były też naleśniki kokosowe, które cieszyły się na blogu sporym zainteresowaniem,
jeżeli jesteście ciekawi przepisu to znajdziecie go tutaj –> (klik)
Dzisiaj chciałabym skupić uwagę nie na samym przepisie na bezglutenowe ciasto naleśnikowe, ale na dodatki jakimi możemy naleśniki urozmaicić.
Mamy jesień, więc korzystajmy z jej dobrodziejstw, sięgnijmy po pyszną, polską śliwkę węgierkę
oraz orzechy które są chyba jednym z symboli jesieni.
Składniki na około 12 naleśników:
1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej lub dowolnego koncentratu mąki bezglutenowej *
1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
1 szklanka wody
cukier waniliowy (30g)
400 g śliwek
odrobina cynamonu
2 łyżki kakao
orzechy do posypania
2 łyżki masła
* jeżeli nie macie problemu z glutenem mąki pszennej
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody. Odczekać 10 minut i można smażyć naleśniki.
Przygotowanie śliwkowego musu:
Śliwki wypestkować, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię lub do garnka z grubym dnem, dodać szklankę wody i gotować do rozpadnięcia się śliwek. Wystudzić, dodać cynamon i kakao (opcjonalnie cukier lub miód wedle uznania), zblendować.
Naleśniki przełożyć śliwkowym musem, posypać orzechami i polać roztopionym masłem. Zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Smacznego ❤️
naleśniki w takiej wersji to prawdziwa uczta 🙂