Bananowe donutki z czekoladą

pączus

Mini Donuty z bezglutenowego ciasta bananowego.
Bezglutenowe, czyli bez mąki pszennej, bez cukru i bez jajek.
Taką zdrowszą odmianę kalorycznej przekąski warto sobie zafundować z każdej okazji.
Ja dzisiaj postanowiłam osłodzić sobie dzień kilkoma pączkami z okazji dnia kobiet. Wyszły bardzo smaczne 🙂

Składniki:
1 banan
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki kokosowej lub ryżowej
3 łyżki dowolnych otrębów
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny lub spirytusu aby ciasto nie wpijało tłuszczu

gorzka czekolada do ozdobienia

olej do smażenia


Przygotowanie

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy do dobrego połączenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy do około 170 stopni. O tym jak sprawdzić czy olej ma dobrą temperaturę pisałam w przepisie na bezglutenowe pączki różane.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości około 10cm x 10cm. Rękawem cukierniczym nakładamy na kwadraty okręgi na kształt pączka. Ja nakładałam dwa okręgi jeden na drugi tak aby w środku okręgu była dziurka około 3cm. Wrzucamy paczki razem z  papierem do pieczenia na gorący olej. Smażymy około 1,5 minut ze strony papieru do pieczenia i minutę z drugiej strony. Czas smażenia należy kontrolować razem z temperaturą. W razie gdyby paczki zbyt szybko ciemniały i robiły się brązowe już po kilkunastu sekundach to znak, że temperatura oleju jest zbyt wysoka, a garnek z olejem należy ściągnąć na chwile na bok.

Pączki odsączamy na ręcznikach papierowych i ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego! 🙂

Podziel się postem z innymi



9 odpowiedzi na “Bananowe donutki z czekoladą”

  1. ~Ania pisze:

    Wygląda pysznie, ja polecam równie pyszne wyroby domowe, smaczne jak dawno temu u Babci, sery, chleb, masło a wkrótce szyneczki http://blog.winoiser.com

  2. ~Obżarciuch pisze:

    bardzo smakowicie wyglądają 🙂 chętnie skosztuję 🙂 zapraszam do mnie na donutki serowe z piekarnika
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/02/oponki-serowe-z-piekarnika.html

  3. ~Rondel pisze:

    ale smaczny przepis 🙂 chętnie go wykorzystamy 🙂 zapraszamy do nas na donaty
    http://ronddel.blogspot.com/?q=donaty+przepisy

  4. ~Anna pisze:

    Ile tej skrobi kukurydzianej, 1/2 ale czego szklanki, łyżki, kilograma?

  5. fajny przepis.
    I co ważne, że dla bezglutenowców.
    Coraz więcej osób jest uczulonych na gluten a niektórzy świadomie eliminują (lub ograniczają) ze swojego menu.
    Nie mniej jednak to nadal ciastka i nadal dużo kalorii
    🙁
    Chociaż ślicznie wyglądają aż się chce jeść.
    🙂

    Pozdrawiam,
    od siebie dorzucam staropolski sposób jak jeść słodycze i nie tyć
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
    tak 🙂
    to jest możliwe

  6. Bardzo efektownie wyglądają, do siebie zapraszam na babeczki cytrynowe
    http://bulkazchlebem.pl/babeczki-cytrynowe

  7. ~Marta pisze:

    Super przepis, na pewno wypróbuję. Polecam również inny deser bezglutenowy – obłędny mus czekoladowy z awokado http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/obledny-krem-czekoladowy-z-awokado-2/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *