Bezglutenowe pączki z kaszy jaglanej

W tym roku nieco wcześniej na potrzeby bloga świętuję Tłusty Czwartek.
Bardzo się z tego powodu cieszę ponieważ świętować będę specjalnie dla Was przez cały tydzień.
Część przepisów na pączki bezglutenowe już przetestowana, druga część w trakcie testów, powiem nieskromnie, że pychota! 😉

Takie pączki chodziły za mną od dłuższego czasu. Paczki jaglane i tutaj niespodzianka – nie z mąki jaglanej lecz z kaszy jaglanej.
Tak dokładnie, da się zrobić pączki z kaszy! Jest to niewątpliwie plusem dla tych którzy nie mają blendera, młynka do kawy w którym przemielam kasze jaglaną na mąkę.

Są to paczki jaglane, bezglutenowe z twarogiem oraz jabłkiem. Są zdecydowanie mniej puszyste od tradycyjnych pączków, bardziej zbite, wilgotne z chrupiącą skórką
i niespodzianką w postaci jabłka w środku.

Składniki:

1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej // mąki ryżowej lub jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 woreczek kaszy jaglanej – 100g
200ml dowolnego mleka
150 g sera twarogowego
60 g cukru z wanilią
2 łyżeczki sody
1 jabłko
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kasze wsypuje do garnka i na średnim ogniu prażę, ciągle mieszając do uzyskania złotawego odcienia i zapachu przypominającego orzechy, ściagamz  ognia, płycze pod bieżącą wodą, zalewam do przykrycia wodą i stawiam na małym ogniu.

Kiedy kasza wpije prawie całą wodę dodaje mleko, cukier i ponownie gotuje do zniknięcia całego płynu.

Studzę kaszę. Mąki mieszam z sodą.

Do kaszy dodaje mąkę oraz twaróg. Zagniatam gładkie ciasto.

Jabłko obieram ze skórki, wykrawam gniazdka nasienne i kroje na dużą kostkę.

Z ciasta odrywam kawałek, tworze z  niego placuszek, na środku układam jedną kostkę jabłka i zawijam placuszek kulając na kształt okrągłego paczka, tak aby miał około 4 centymetrów średnicy.

Podziel się postem z innymi



8 odpowiedzi na “Bezglutenowe pączki z kaszy jaglanej”

  1. ~Jaglusia pisze:

    Wyglądają przecudownie! Z kaszą jaglaną? Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. 🙂

    • Dafne pisze:

      Dziękuje za miłe słowa! 😉 Jak dla mnie pachną miodownikiem, może to przez dodatek sody … ;p I są w smaku na pewno inne niż tradycyjne pączki, proszę wypróbować i podzielić się opiniami.. 😉

  2. ~arnold pisze:

    lepsze są kreple

  3. ~Bartek pisze:

    Świetne bezglutenowe pączki. Polecam też inspiracje na pączki domowe
    http://www.przepis-kulinarny.pl/paczki-2-43.html

  4. ~Obżarciuch pisze:

    o takich jeszcze nie jadłam
    polecam pączki ziemniaczane z budyniem
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2017/01/paczki-ziemniaczane-z-budyniem.html

    pozdrawiam!

  5. ~Rondel pisze:

    bardzo ciekawy pomysł na pączki
    zapraszamy na dietetyczne pączki z piekarnika
    http://ronddel.blogspot.com/2017/01/dietetyczne-paczki-z-piekarnika.html

  6. ~Mała_Ja pisze:

    Że też nie wiedziałam o nich kilka dni temu… Kurde molek! Wydają się być pełnowartościowe! Ba! Obalają mit, że pączki są niezdrowe! kasza jaglana, to źródło cennych witamin i minerałów. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *