Domowe mleko z Migdałów Tygrysich
Jak przygotować mleko z migdałów tygrysich?
100g migdałów zalewamy woda do przykrycia i moczymy 36 godzi zmieniając wodę co 12 godzin.
Po upływie 36 godzin zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i blendujemy z dodatkiem miodu
i cynamonu blenderem o dużej mocy.
Słabe blendery nie poradzą sobie z orzeszkami. 😉
Przecedzane i gotowe. Masę powstałą z odsączenia mleka możesz użyć do przygotowania kremu migdałowo czekoladowego.
Na migdały ziemne natrafiłam zupełnie przypadkowo, ale tak to już jest ze przypadkowo odkrywa się cuda…
Migdały ziemne
chufa
migdały tygrysie
cibora jadalna
Różne nazwy jednego produktu o cudownych właściwościach. Do mnie najbardziej przemawia nazwa Migdały Tygrysie ze względu na ich charakterystyczny tygrysi wygląd, którego nadaje popękana brązowa skórka migdałów.
Początkiem z szerokimi ramionami powitałam kuriera z wielką paczką eko pyszności. Na migdały ziemne natrafiłam zupełnie przypadkowo, ale tak to już jest ze przypadkowo odkrywa się cuda…
Jak ze wszystkimi nowościami bywa potrzebują trochę czasu, aby znaleźć swoje miejsce w jadłospisie, a ja mam nadzieję, że to miejsce Wam przybliżę. 🙂
Migdały ziemne zawdzięczają nazwę swojemu smakowi podobnemu do migdałów, orzechów laskowych oraz kokosu. W rzeczywistości są to bulwy cibory jadalnej, tak więc są w zupełności bezpieczne dla alergików. Jest to gatunek roślin należący do rodziny ciborowatych, tropikalnych traw, występujących w Afryce, w Azji południowej, w Europie południowej i obu Amerykach.
Migdały ziemne na świecie popularne są głównie u zwolenników tzw. Diety paleo, z racji tego, że spożywane były już tysiące lat temu. Zawierają niemal wszystkie substancje potrzebne naszemu organizmowi, by przetrwać, dlatego nazywa się je czasem „żywnością przeżycia”. Składem chemicznym przypominają orzechy, jednakże nie wykazują ich właściwości uczulających. Oczywiście są bezglutenowe. ♥
Są źródłem skrobi, tłuszczu, białka, wysokiej jakości błonnika, a jednocześnie dostarczają istotnych witamin, minerałów (potas, magnez) i pierwiastków. Z pewnością zainteresują wszystkich, którzy nie tolerują orzechów, czy migdałów. Tak naprawdę są wciągającą i zdrową przekąską dla każdego.
Migdały ziemne są słodkie, z nutą migdałowo kokosową, po namoczeniu stają się chrupiące. To świetna przekąska na spacer, do pogryzania w pracy – ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika zapewniają uczucie sytości (świetne dla osób, które mają problem z wagą i nie mogą oprzeć się pokusie podjadania).
Moje serce skradła jednak mąka z nich przyrządzana ♥ ♥ ♥ Mąki ze zmielonych migdałów ziemnych nadają się do spożycia na surowo – do posypywania musli, płatków, serków, smoothie, past do chleba, deserów lub do wypieków. Świetne sprawdzą się przy wypieku kruchych maślanych ciasteczek. Ich naturalna słodycz pozwala ograniczać zawartość cukrów w wyrobach cukierniczych! 😉
Jednym słowem, celiacy polecam! ♥
sklep z przystępnymi cenami:
http://www.orzechy-tygrysie.pl/
Super przepis! Coraz więcej osób nie toleruje mleka zwierzęcego …
Zapraszam po przepis na koktajl odchudzający – dla przejedzonych po świętach 😉
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/koktajl-pogromca-tuszczu.html?m=0
pozdrawiam
Ciekawe wykorzystanie migdałów. Pyszny i zdrowy napój. Polecam też potrawy sylwestrowe
http://www.przepis-kulinarny.pl/przepisy-na-sylwestra-info17.html
Pysznie i domowo