Domowy budyń brzoskwiniowy
Budyń owocowy to druga moja ulubiona wersja budyniu zaraz po najlepszym na świecie budyniu czekoladowym.
Na blogu prezentowałam już przepis na najprostszy kisiel owocowy z soku malinowego,
bezglutenowy oczywiście (przepis znajdziesz tutaj).
Opublikowany został również przepis na domowy, bezglutenowy budyń – waniliowy (przepis).
Jak zauważyliście taki domowy budyń zrobić można dosłownie w 5 minut.
Pora więc na drugą odsłonę budyniu domowym sposobem.
Ten jest w dodatku wegański, na mleku kokosowym. Zdrowsza, fit wersja, a smak obłędny.
Składniki:
• 400 ml mleka kokosowego
• 4 duże i miękkie brzoskwinie
• 40 g skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie kroje w kostkę, dodaje 200ml mleka i blenduje do uzyskania gładkiej masy.
Zagotowuje na małym ogniu.
Pozostałe mleko mieszam ze skrobią, wlewam go gorącej masy brzoskwiniowej.
Gotuję 2 minuty na małym ogniu.
Po lekkim przestudzeniu budyniu dodaje do niego miód oraz ozdabiam brzoskwiniami lub konfiturą.
Podaje na ciepło lub na zimno.
PS z innymi owocami pewnie będzie smakował równie dobrze. 😉
Smacznego 😉
Z mlekiem kokosowym to na pewno bajka , mniamm -:)