Kokosowe Cake pops
Cake pops – ciasteczka na patyku. Cake pops są bardzo popularnymi formami ciasteczek w Austrii, Niemczech, Anglii, wielką furorę zrobiły również w Stanach Zjednoczonych. Ich powstanie to praktycznie przypadek, wielki szał na Amerykańskim rynku rozkręciło powstanie książki z ich nazwą w tytule. Do polski moda na cake pops już dociera. W kilku hipermarketach pojawiły się maszynki do wypieku tych ciasteczek. Czas wypieku jest krótki, a po ozdobieniu ciasteczka są bardzo efektowne. W zeszłym tygodniu sama zakupiłam sobie taką maszynkę. 49,99, a jakie ułatwienie i skrócenie czasu pieczenia! Marki polecać nie będę, ale zakup takiego urządzenia serdecznie Wam polecam 🙂
Jeżeli nie posiadacie maszynki, na samym dole przepisu znajduje się porada jak wykonać cake pops bez urządzenia do ich wypieku. 🙂
Składniki na ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Jeżeli robicie ciasteczka bez maszynki dodatkowo potrzebujecie:
2 łyżki serka mascarpone lub serka waniliowego
1 tabliczka białej czekolady
Do ozdoby:
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka masła
1 szklanka drobnego kokosu
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
1. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno, pomału dodając cukier. Do żółtek dodajemy sok z cytryny i proszek do pieczenia.
2. Białka łączymy z żółtkami.
3. Do jajecznej masy przesiewamy mąkę, dodajemy olej.
4. Masę przelewamy do maszynki najlepiej rękawem cukierniczym, pieczemy według czasu podanego przez producenta.
5. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Końcówki patyczków do cake pops moczymy w białej czekoladzie na długość około 1 cm, nadziewamy na nie kuleczki i wkładamy na 10 minut do lodówki.
6. Po wyciągnięciu z lodówki moczymy nasze ciasteczka na patyku w białej czekoladzie, a następnie w kokosie. Wbijamy w karton lub styropian do wystygnięcia. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.
Cake pops, efektowne ciasteczka przypominające lizaki na patyku można wykonać również bez urządzenia do ich wypieku. Na samym początku cake pops były robione identycznie, jak spotykane w każdym sklepie bajaderki, czyli resztki ciasta pokruszone z dodatkiem masła, nutelli, polewy czekoladowej czy bakali, uformowane na kształt kulki, nadziane na patyk i ozdobione.
Punkty 1-3 to przepis według którego należy wykonać biszkopt. Upiec go w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kruszymy i łączymy z 2 łyżkami mascarpone lub serka waniliowego oraz rozpuszczoną 1 tabliczką białej czekolady. Punkty 5, 6 – ozdabianie ciasteczek.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz