Kolorowe koktajle – żurawina, jeżyna, jagoda
Koktajl z jeżyny, żurawiny i jagody. Bombowa moc witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, a w dodatku połączenia które ZAWSZE smakuje, niezależnie od proporcji składników.
Ostatnimi czasu wrzucam na bloga koktajle, proste, szybkie, bogate w witaminy i minerały. Dlaczego? Każdemu po zimie zdarza się zrzucić parę kilo. W lodówce znalazłam zapasy zamrożonych owoców jakie zostały mi jeszcze z poprzedniego sezonu. Pora wykorzystać – niebawem na targach będziemy zasypywani ich świeżymi dostawami. 😉
Dla tych którzy przegapili przypominam detoksykacyjny koktajl z grejpfruta –> klik
Garść żurawiny, 1 szklankę jeżyn i 1 szklankę jagód umieścić w misie miksera. Zmiksować i gotowe. Proporcje można oczywiście zmieniać 😉
ŻURAWINA:
Wpływ żurawiny na nasze zdrowie jest ogromny. Ogromne ilości witaminy C sprawiają, że świetnie sprawdza się w przypadku przeziębień i infekcji. Idealna na infekcje pęcherza moczowego. Wpływa korzystnie na stan naszych zębów i dziąseł – dzięki żurawinie, ilość bakterii w jamie ustnej się zmniejsza. Procyjanidyny obecne w żurawinie, chronią komórki naszego organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników
Żurawina zawiera ponad to:
- witaminy B1 i B2,
- witaminę E,
- kwas foliowy,
- potas,
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- błonnik
- przeciwutleniacze – antocyjanozydy i flawonoidy
- Witamina C,
- Tiamina,
- Ryboflawina,
- Niacyna,
- Witamina B6,
- Kwas foliowy,
- Witamina A,
- Witamina E,
- Witamina K,
- oraz duża ilość błonnika. 100 g jeżyn to około 7 gram błonnika!
JAGODA
Leśne lekarstwo. Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, z kolei świeże owoce wskazane są przy zaparciach. Obecność garbników i pektyn w soku oraz naparze wpływa na uszczelnienie błony śluzowej żołądka. Sok z jagód wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, więc jest uznawany za antidotum na zatrucia. Liście zaś działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie przy problemach układu pokarmowego.
Dodaj komentarz