Królowa jesieni PIGWA
Kocham jesień! Nie ze względu na dynie, zatrzęsienie orzechów czy śliwek, ale właśnie ze względu na pigwy. Jako owoce, nie nadają się do spożywania na surowo, przez co mają mało zwolenników. Służyć mogą jednak do wykonywania przepysznych soków, marmolad, miodów pitnych, naparów czy nalewek. Co ja przygotuje w tym roku i dlaczego?
Pigwa ma mnóstwo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Owoce zawierają też wiele związków mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, potas, miedź, fosfor i magnez, które przyczyniają się do wzmocnienia organizmu.
Pigwę właściwie da się wykorzystać w całości. Skorzystać możemy z nasion, miąższu, czy liści. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika który rozpuszcza się w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj galaretki, która jest w stanie usunąć z jelit toksyny, złogi i metale ciężkie. Obecne natomiast w pigwie polifenole mają zdolność wymiatania z organizmu wolnych rodników, przyczyniających się do powstawania nowotworów.
Konfitura pigwowa do herbaty – na wzmocnienie
1 kg owoców pigwy
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
3 łyżki miodu
1 szklanka wody + sok z 1 cytryny
cynamon
Wykonanie
Myjemy owoce, wydrążamy nasiona, kroimy pigwy na drobne kawałki.
Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem około godzinę co chwilę mieszając.
Po godzinie konfitura powinna być gotowa, dodajemy miód i można ją przelać do wyparzonych słoiczków.
—————————————————————————————————-
Nalewka pigwowa (pestkówka) – na niestrawność
1 szklanka pestek z pigwy
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka spirytusu
Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do garnka z łyżką wody, czekamy aż się zarumieni, dodajemy resztę wody i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Pestki wsypujemy do słoja, dodajemy spirytus i syrop cukrowy. Codziennie potrząsamy słojem.
Po 3 tygodniach nalewkę przelewamy przez gazę i przelewamy do butelek i czekamy kilka tygodni aż nabierze smaku.
—————————————————————————————————-
Sok z pigwy + nalewka
Zwykle sok z pigwy robi się z owoców obranych i pozbawionych gniazdek nasiennych. Ja zawsze wykorzystuje cały owoc – to właśnie gniazdka nasienne nadają soku z pigwy, ciekawego migdałowego posmaku.
Do przygotowania soku z pigwy potrzebujemy:
1 kg dojrzałych owoców
1 kg cukru
Owoce dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę, przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na minimum 7 godzin, w międzyczasie kilka razy mieszając.
Po upływie minimum 7 godzin – ja zwykle daje pigwie trochę więcej przesypujemy na gazę, wieszamy nad garnkiem i pozwalamy pigwie odcieknąć. Sok dzięki temu będzie klarowny.
Pozostałe owoce możemy przesypać do litrowego słoika, dodać 3 łyżki miodu i zalać 1 szklanką spirytusu. Pozostawić na tydzień. 2 w 1. Nalewka pigwowa gotowa. 😉
Dodaj komentarz