Naleśniki czekoladowe bezglutenowe i wegańskie
Wegańskie naleśniki bez jajek, bez mleka, oczywiście bez mąki pszennej – bezglutenowe i wegańskie zarazem.
Naleśniki u mnie w domu to sprawdzony przepis na bezglutenowe śniadanie.
Dziś postanowiłam zastąpić zwykłe mleko mlekiem kokosowym, a część mąki kakao.
Efekt? – bardzo smaczny! Naleśniki czekoladowe to alternatywa zwykłych naleśników.
Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z powidłami, konfiturą, czekoladą czy białym serem.
Smażenie takiego ciasta wcale nie odbiega od smażenia zwykłych naleśników.
Aby naleśniki wyszły ważna jest konsystencja ciasta oraz mocno rozgrzana patelnia z odrobiną oleju.
BEZ JAJEK | BEZ MLEKA –> BEZ LAKTOZY | BEZGLUTENOWE | WEGAŃSKIE
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 szklanki mleka kokosowego
cukier waniliowy (30g)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody. Odczekać 10 minut i można smażyć.
pycha 🙂 poproszę podwójną porcję 😉