Naleśniki czekoladowe bezglutenowe i wegańskie

9Wegańskie naleśniki bez jajek, bez mleka, oczywiście bez mąki pszennej – bezglutenowe i wegańskie zarazem.
Naleśniki u mnie w domu to sprawdzony przepis na bezglutenowe śniadanie.
Dziś postanowiłam zastąpić zwykłe mleko mlekiem kokosowym, a część mąki kakao.

Efekt? – bardzo smaczny! Naleśniki czekoladowe to alternatywa zwykłych naleśników.
Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z powidłami, konfiturą, czekoladą czy białym serem.
Smażenie takiego ciasta wcale nie odbiega od smażenia zwykłych naleśników.
Aby naleśniki wyszły ważna jest konsystencja ciasta oraz mocno rozgrzana patelnia z odrobiną oleju.

BEZ JAJEK | BEZ MLEKA –> BEZ LAKTOZY | BEZGLUTENOWE | WEGAŃSKIE


Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 szklanki mleka kokosowego
cukier waniliowy (30g)

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody. Odczekać 10 minut i można smażyć.

Podziel się postem z innymi



Jedna odpowiedź do “Naleśniki czekoladowe bezglutenowe i wegańskie”

  1. ~Sarna pisze:

    pycha 🙂 poproszę podwójną porcję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *