Przepis na młodość – Sałatka zdrowia
Mówi się, że owoce i warzywa są przepisem na młodość i dobrą sylwetkę.
To czy powiedzenie się sprawdzi zależy w głównej mierze od tego
jak będziemy systematyczni i ile porcji warzyw lub owoców będziemy zjadać w ciągu dnia.
Poza tym, że warzywa odmładzają i poprawiają naszą sylwetkę,
niosą ze sobą całą masę innych korzyści dla naszego organizmu.
Sałatka cytrusowa na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
1 pomarańcz | 1 mandarynka | 1 kiwi | kilka owoców liczi
Owoce obrać, pokroić, można skropić wodą z miodem i podawać. 🙂
Idealne rozwiązanie na drugie śniadanie oraz deser.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Dodają energii
Owoce oraz warzywa dodają naszym mięśniom energii.
Zielony groszek, brokuły czy szparagi bogate w witaminy z grupy B, słonecznik i rzepa zawierające wapń, warzywa strączkowe oraz szpinak są pełne magnezu.
Bez warzyw trudno byłoby zachować zdrowe i silne mięśnie.
Wzmacniają odporność
Im więcej zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły, brukselka czy kapusta znajduje się w naszej diecie, tym silniejszy jest nasz układ odpornościowy.
Poprawiają pracę przewodu pokarmowego
Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom.
Wpływa również korzystanie na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.
Są alkalizujące
Naszą dietę stanowi przewaga produktów zakwaszających.
Cukier, biała mąka, słodycze, er żółty, kawa. Te produkty zakwaszają nasz organizm.
Zjadanie kilku porcji warzyw w ciągu dnia pozwoli uzyskać równowagę kwasowo-zasadowąw naszym organizmie, polepszając tym samym nasze samopoczucie.
Są niskokaloryczne
Większość warzyw i owoców ma też wysoką zawartość wody (80-90%),
z czego wynika ich niska wartość kaloryczna.
Specjaliści do spraw żywienia i dietetyki w opracowanym przez nich
Narodowym Programie Zdrowego Odżywiania zalecają jedzenie warzyw i owoców 5 razy dziennie.
Dodaj komentarz