Różane Brownie
Pyszne, wilgotne i pachnące różami ciasto czekoladowe. Takie bezglutenowe brownie to hit na stole podczas rodzinnych spotkań, świetna alternatywa dla zwykłego, tradycyjnego brownie. Dodatek jednego składnika może zmienić tradycyjne ciasto w prawdziwy rarytas.
Składniki do przygotowania bezglutenowego Brownie na średnią tortownicę. ( ja użyłam formy o średnicy 20 cm)
100 ml oleju kokosowego (lekko roztopionego w celu odmierzenia)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżeczki konfitury różanej
2 łyżki miodu
3 jajka
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
odrobina soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej roztopić na małym ogniu. Dodać 2 tabliczki pokruszonej czekolady. Roztopić.
W misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli.
Do oleju oraz czekolady dodać, żółtka oraz konfiturę różaną. Następnie przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać delikatnie z białkami.
Wylać na blachę lub formę silikonową o średnicy około 20 cm.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 25 minut.
Podawać polane czekoladą
Smacznego <3
Dodaj komentarz