Torcik pomarańczowa Fantazja, czyli około 45 kcal jogurtowej rozkoszy
Torcik pomarańczowa Fantazja czyli wersja fit sernika. Macie ochotę na coś słodkiego, ale zarazem obawiacie, się że upieczone ciasto pójdzie w boczki? Mam na to sposób – torcik jogurtowy, z galaretką. Ostatnio będąc na przedświątecznej diecie ograniczam cukier do minimum. Dwu składnikowy torcik light powstał więc z potrzeby chwili i chęci na coś słodkiego.
Torcik jogurtowy to naturalna postać zdrowego białka i świetny zamiennik wykorzystywanej w tego typu przepisach śmietanki kremówki. Na pewno szybko zniknie z lodówki, ale równie szybko się go przygotowuje, więc nic straconego.
Do przygotowania potrzebujecie zaledwie 1 paczkę galaretki, 1 duży, gęsty jogurt, 1 paczkę żelatyny(20g) i 30 minut wolnego czasu. Torcik można urozmaicić swoimi
ulubionymi owocami, lub aby był zdrowszy środek przygotować z domowego soku czy kompotu. Z podanej porcji wychodzi 9 porcji przygotowywanych w tortownicy o średnicy 15cm. Wysokość torciku to 5/6 centymetrów.
Przygotowanie:
1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
2. Przestudzoną galaretkę przeleć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretka w lodówce już się prawie ścięła przystępujemy do przygotowania galaretki jogurtowej.
3. Do szklanki wsypać 1 opakowanie żelatyny, zalać 4 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
Po 5 minutach do żelatyny dolać 250 ml gorącej wody i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia.
4. Jogurt (duży, gęsty u mnie Bakoma, 380g) przełożyć do miski.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać starając się nie napowietrzyć za bardzo masy. Jeżeli powstaną bąbelki to
kilkukrotnie uderzyć miską o podłogę.
5. Galaretkę owocową wyciągnąć z lodówki, odkleić folię spożywcza i ułożyć na dnie tortownicy. Zapiąć obręcz i wlać kilka łyżek białej galaretki.
Wstawić do zastygnięcia na 4 minuty do zamrażalnika.
6. Do mocno schłodzonej formy wlewamy resztę jogurtowej galaretki i umieszczamy w lodówce. (Można podłożyć ściereczkę pod tortownicę. Czasami zdarza się, że blacha nie jest idealnie szczelna)
Po pół godzinie torcik galaretkowy jest gotowy.
Smacznego 😉
Torcik wygląda efektownie i pysznie. Świetne załamanie światła na pomarańczowej galaretce. Zapraszam też na
http://www.przepis-kulinarny.pl/
Takie śliczne , aż ślinka cieknie
Śliczny torcik, wygląda jak z bajki. Jakie pyszne bezglutenowe desery można robić. Pozdrawiam i polecam
http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
super torcik
polecam moje jogurtowe z jabłkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/jogurtowe-ciasto-z-jabkami.html
pozdrawiam!
rewelacyjny torcik
zapraszamy na torcik z pijanymi suszonymi śliwkami
http://ronddel.blogspot.com/2016/09/torcik-z-pijanymi-suszonymi-sliwkami.html
Świetny torcik!
Zapraszam na zdrowe, pełnoziarniste pierniczki – bez białej mąki i białego cukru!
https://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/12/miekkie-pierniczki-penoziarniste.html
pozdrawiam
Chętnie wypróbuję ten przepis, ale co to znaczy paczka żelatyny? 20,50, 100 czy jeszcze inna Iilość gramów? Proszę o konkretną odpowiedź.
O jacie kręcę! faktycznie nie dopisałam. Oczywiście 20! 😉 Dziękuje i pozdrawiam. 😉
Świetne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Lekkość dodaje większej chęci na konsumpcję.
http://ocetjablkowy.blog.pl