Wegańskie naleśniki kokosowe
Niedawno pojawił się na blogu oraz naszym fanpage na facebooku przepis na wegańskie naleśniki czekoladowe. Zrobił furorę.
Dostałyśmy bardzo dużo pozytywnych komentarzy oraz wiadomości, że naleśniki pychotka. Idąc za ciosem postanowiłam wymyśleć przepis na wegańskie białe naleśniki – z mąki kokosowej.
Naleśniki bez jajek, bez mleka, oczywiście bez mąki pszennej – bezglutenowe i wegańskie zarazem. Dziś postanowiłam zastąpić zwykłe mleko mlekiem kokosowym oraz użyć mąki kokosowej.
Efekt? – tak jak w przypadku wegańskich naleśników czekoladowych bardzo smaczny!
BEZ JAJEK | BEZ MLEKA –> BEZ LAKTOZY | BEZGLUTENOWE | WEGAŃSKIE
——————————————————————————
Składniki na około 12 naleśników:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 szklanki mleka kokosowego
cukier waniliowy (30g)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody. Odczekać 10 minut i można smażyć naleśniki.
Dodaj komentarz