Krem migdałowo-czekoladowy
Co kojarzy się ze świętami? Orzechy to chyba pierwsze co nam przychodzi do głowy. Aby urozmaicić święta, oraz sprawić aby nasze obżarstwo było odrobinę zdrowsze w tym roku przygotowałam krem z czekolady i zaparzanych migdałów. Posłużył mi jako masa do przełożenia andrutów oraz krem do świątecznego piernika.
Składniki:
• 2 tabliczki czekolady gorzkiej
• 3/4 szklanki mąki z migdałów (ja użyłam super food – Migdałów Tygrysich/ Ziemnych)
• 200 ml mleka roślinnego -> ja użyłam tego mleko roślinne z migdałów Tygrysich, ale może by też kokosowe
• 2 łyżki miodu
Podgrzewam mleko i zalewam nim migdały. Wrzucam do migdałów i mleka pokruszoną czekoladę i mieszam. Czekolada musi się rozpuścić. Dodaje miód. Mieszam i gotowe
Przekładam do słoika i trzymam w lodówce lub rozdaje ciepłe zaraz po przygotowaniu. 😉 Można używać jako domowej nutelli, kremu do tortów lub wyjadać ze słoika 😉
PS. Jeśli macie blender kielichowy lub Thermomix to możecie zamiast mąki z migdałów użyć całych migdałów i od razu zmielić wszystko na gładki krem.
Krem można wykonać też na inny sposób, zamiast mąki z migdałów wykorzystać masę powstałą z odsączenia mleka roślinnego domowej roboty: mleko roślinne.
Dodaj komentarz