Cake pops – podwójnie czekoladowe

1 pomniejszone

Cake pops – ciastko na patyku. Mocno czekoladowe, wytrawne kuleczki to sposób aby pięknie ozdobić stół na wizytę gości. Tym razem chciałam przedstawić przepis na cake pops w wersji podwójnie czekoladowej, czyli deser dla „czekolubków”.

O czekoladzie wiele pisać nie trzeba, każdy wie, że rozterki, czy chandry najlepiej zajadać czekoladowymi słodkościami. Jak to zrobić, aby zjeść czekoladową bombę podnoszącą endorfiny, a nie mieć wyrzutów sumienia, że pochłonęło się masę tłuszczu i niezdrowego cukru? Sprawa jest prosta: gorzka czekolada zamiast mlecznej,  masło zastąp tłuszczem kokosowym lub olejem z orzecha włoskiego, zamiast cukru użyj melasy buraczanej, a mąkę pszenną zamień na ryżową lub migdałową!

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady ( jedna tabliczka gorzkiej czekolady do ozdobienia, druga do ciasta)
1 łyżka melasy buraczanej
80 ml oleju z orzecha włoskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

JEŻELI POSIADACIE MASZYNKĘ DO WYPIEKU CAKE POPS:

1. Suche składniki wymieszać w misce.

2. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę mokrych składników, dobrze wymieszać.

3. Suche składniki przesypać do mokrych.

4. Nakładać łyżeczką lub rękawem cukierniczym ciacha do maszynki do cake pops, piec 3 minuty.

5. Po upieczeniu kulki wystudzić, a następnie przejść do ozdabiania.

6. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie, a następnie wbić szybko w środek kulki, mniej więcej do jej połowy. Cake pops poukładać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) patyczkami do góry i schłodzić około 15 minut w lodówce. Dzięki temu nasze cake pops zastygną na patyczkach i będzie się je łatwiej dekorowało.

7. Po upływie około 20 minut cake pops wyciągnąć  z lodówki. Dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

JEŻELI NIE MACIE MASZYNKI DO WYPIEKU CAKE POPS:

Pierwsze 3 punkty pozostają bez zmian. Powstałe ciasto należy przelać na blachę do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić i pokruszyć. Następnie dekorować wg przepisu na wcześniejsze cake pops z nutellą ( klik)

 

Podziel się postem z innymi



3 odpowiedzi na “Cake pops – podwójnie czekoladowe”

  1. ~Ewa pisze:

    Marzy mi się maszynka taka!

  2. ~Ewa pisze:

    Dziękuje!
    W okolicy mam tylko 1 tesco ale skoczę po śniadaniu 😉 Może marzenia się spełnią i będę dziś piekła Cake pops z Twojego przepisu 😉

Skomentuj Dafne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *