Paluchy z czarnuszką i dip koperkowy

paluchy

Paluchy to nic innego jak skrawki drożdżowego ciasto obsypane ziołami lub ulubionymi dodatkami. Mogą to być ziarna, oliwa, ser, sezam, w moim przypadku bardzo intensywnie pachnąca czarnuszka. Paluchy wspaniale smakują i zawsze szybko znikają ze stołu. Są delikatne, a co najważniejsze są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek, sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy poczęstunek na przyjęcia w towarzystwie dipów. Do dzisiejszego przepisu dorzucam

♥ bezglutenowe ♥ bez mleka ♥ bez jajek ♥ proste w przygotowaniu

Ostatnio jakoś tak się złożyło, że bardzo często schodzę na rozmowy odnośnie drożdży, ciast drożdżowych oraz przygotowywania takiego ciasta. Spotkałam się z miłośnikami ciasta przygotowywanego na bazie drożdży mokrych, niektórzy mimo godzinnego wyrabiania aby ciasto było mięciutkie i puszyste nie dają za wygraną i przygotowują ciasto właśnie  z mokrych drożdży. Ja jestem zdania po co sobie utrudniać, jak można sobie ułatwić. Nigdy nie zdarzyło mi się aby ciasto z drożdzy suchych nie wyrosło. Co lepsze, jest znacznie szybsze w przygotowaniu, nie trzeba przygotowywać rozczynu, aby sprawdzić czy drożdże są świeże i ciasto się uda, a co najważniejsze nie trzeba go długo wyrabiać.

Składniki

2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej do ciasta drożdżowego + do podsypywania *
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g drożdży suszonych
1 łyżka oleju

1 roztrzepane jajko + odrobina oleju
przyprawy do posypania

* jeżeli nie masz problemu z glutenem może być mąka pszenna 

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski z cukrem, solą i drożdżami.

2. Ciepłą, ale nie gorącą wodę wymieszaj z olejem.

3. Wlej wodę do mąki, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj ciasto. Wyjdzie elastyczne, może wyjść zbyt wilgotne, ale nie dosypuj zbyt dużo mąki.

4. Wsadź ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do odpoczęcia.

6. Po upływie 30 minut jeżeli ciasto nie urosło  nie przejmuj się. Urywaj z ciasta małe kawałki i ukulaj z nich wałeczek. Rozłóż wałeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobina oleju i posyp przyprawami.

8. Wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę do 180 stopni i piecz 25 minut.

Składniki na dip

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek koperku

Koperek szatkujemy, czosnek ścieramy na tarce, wszystkie składniki mieszamy i gotowe. 🙂

Podziel się postem z innymi



10 odpowiedzi na “Paluchy z czarnuszką i dip koperkowy”

  1. ~Sarna pisze:

    wyglądają bardzo apetycznie 🙂 często robię różne pasty i dipy, więc przepis dobry dla mnie

  2. art.dom pisze:

    Witam tez bardzo lubię sama robić sosy i dipy 🙂 zapraszam do mnie u mnie równie smacznie http://smakowity891.blog.pl/

  3. ~Obis pisze:

    Pysznie wyglądają jak z najlepszej piekarni. Pozdrawiam i zapraszam na pyszne i szybkie obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

  4. ~Obżarciuch pisze:

    pyszne paluchy, przepis rewelka
    ja z czarnuszką robię takie bułeczki
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/02/drozdzowe-wianuszki.html

    pozdrawiam!

  5. ~Rondel pisze:

    do rozgrzewającego barszczyku też smakują super 🙂
    tutaj fajne przepisy z czarnuszką
    http://ronddel.blogspot.com/?q=czarnuszka+przepisy

  6. ~winoiser.com pisze:

    a jakie będą pyszne z domowym masełkiem, warto spróbować zrobić, polecam

  7. ~winoiser.com pisze:

    pyszne z domowym masełkiem, warto spróbować zrobić, polecam http://blog.winoiser.com

  8. Bardzo lubię paluchy, więc chętnie przetestuję Twój przepis! 🙂 Za dipami, sosami nie przepadam, ale może warto się przemóc i wypróbować ten z Twojego przepisu 🙂

Skomentuj ~winoiser.com Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *